Corona Maatregelen voor Trainingen en Workshops

TRAINING IN CORONA-TIJD, EEN DUIVELS DILEMMA

Ik weet het. Het is een saaie titel. Maar het geeft wel aan waar dit bericht over gaat: de maatregelen die wij bij Traineroo treffen om besmetting te voorkomen tijdens trainingen en workshops. En ik ga meteen duidelijk zijn: de meest veilige oplossing is natuurlijk om iedereen thuis te laten blijven. Voor de ontwikkeling van medewerkers kunnen we ons dan beperken tot e-learning en virtual classrooms. En dat werkt eigenlijk best goed is mijn ervaring. De bezwaren in mijn eigen hoofd om er niet aan te hoeven geloven bleken grotendeels onterecht. En toch: een training is zoveel meer dan kennisoverdracht.

Ik zie het aan mijn kinderen die studeren. Ze zitten dagenlang op hun kamer achter de laptop. Oortjes in. Onderuit gezakt. Met af en toe een paar uurtjes per week op school om met een projectgroepje te overleggen. Veilig. Dat wel. Maar is het ook gezond? Lukt het docenten om hun passie en energie door het beeldscherm heen te krijgen? Ik zie soms gniffelend het scenario voor mij waarin over 5 jaar een hele horde contactgestoorde afgestudeerden de arbeidsmarkt betreedt. Dat zal allemaal wel meevallen. En toch is het een dilemma. Een Talent Development Lock-down? Of op zoek naar wat wél kan? En daar soms ook een (verantwoord) risico nemen?

UITDAGINGEN VAN EEN (WERK)LEVEN OP AFSTAND

De effecten van het op grote schaal thuiswerken / op afstand werken worden langzaam duidelijk. En het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee voor medewerkers en organisaties. Uit onderzoek van Buffer (state of remote report) blijkt dat een overweldigende 98% van alle ondervraagden het thuiswerken als mogelijkheid wil behouden voor de rest van hun carrière. Flexibiliteit (32%), vrijheid (26%) en tijdwinst (21%, geen reistijd) worden als belangrijkste voordelen van thuiswerken ervaren. En ik kan mij daar alles bij voorstellen.

Corona COVID-19 Working from Home Benefits

Een keerzijde van deze medaille is er ook. En daar zie ik een directe link met persoonlijke ontwikkeling, training en coaching. Medewerkers maken zich zorgen. Ze vinden het lastig om zichzelf los te maken van het werk (18%), ervaren eenzaamheid (20%) en missen samenwerking en verbinding met collega’s (20%).

Corona COVID-19 Working from Home Struggles

Ook leidinggevenden maken zich zorgen. Vooral over een lagere productiviteit (82%) en minder focus (82%). Op een derde plek van het ‘zorgen-lijstje’ staat een verminderde teamspirit (75%). Maar ook maakt zich men – naar ik meen terecht – zorgen om de het in stand houden van de bedrijfscultuur (70%). Nog even los van of dat überhaubt gewenst is natuurlijk…

COVID-19 Corona Working from home - Top Concerns

Duivels dilemma: wel of geen training faciliteren?

Ik vind het – nog steeds – een duivels dilemma. Met een gerust hart durf ik te stellen dat ik mij echt zo goed mogelijk aan alle regels houd. Zowel privé als zakelijk. Ik houd afstand, ik schud geen handen. Ik volg alle persconferenties en lees mij drie slagen in de rondte om alle ontwikkelingen bij te houden. Ik vind het zorgwekkend. Voor mijzelf en mijn gloednieuwe bedrijf Traineroo, maar ook voor alle klanten en partners waar ik al jaren mee verbonden ben. En de collega-trainers die ik met hetzelfde dilemma zie struggelen. Vanuit de onderzoeken haak ik het meest aan op het gemis van samenwerking en verbinding met collega’s. Resulterend in eenzaamheid. Ik word daar verdrietig van. Wat doet dát met de gezondheid van mensen?

De overweging is (en dan spreek ik voor mijzelf) nog niet eens een financieel vraagstuk. Ik wil mensen en organisaties helpen om een volgende stap te zetten in hun ontwikkeling. Daar leef ik voor. Als ik dat met virtuele oplossingen kan doen dan doe ik dat. En als het fysiek bij elkaar komen daar iets in bijdraagt sta ik ook open om te kijken naar de meest veilige oplossing daarvoor.

TIPS VOOR EEN CORONA PROOF TRAINING

Voor nu, zolang de maatregelen daar ruimte voor bieden, faciliteer ik trainingen. Waar het kan online, en anders fysiek. In de afgelopen maand zelfs 17 sessies. En ja, daar heb ik de hele Corona-trukendoos voor opengetrokken. Een kleine opsomming:

  • Beperkte groepsgrootte
  • Extreem grote vergaderzalen waar mensen op 1,5 afstand van elkaar kunnen zitten én nog volop ruimte aanwezig is om te bewegen. Voor de beeldvorming: van een grote conferentiezaal in een hotel tot een gymzaal in Goes en het Sparta Stadion in Rotterdam. Zolang het maar ruim, hoog en goed geventileerd is.
  • E-mailing naar de deelnemers met uitleg over Corona maatregelen en triage-vragen een dag voor de training. Niet ingevuld = niet naar binnen.
  • Ik ben 2 uur voor aanvang van de training aanwezig. Reinig zelf alle tafels, stoelen, deurklinken en meer met desinfecterende spray. Ook de coffee corner. Of de accommodatie dat zelf ook al gedaan had? Waarschijnlijk wel. Maar ik wil het zeker weten. En in de pauze herhalen.
  • Desinfectie-zuil bij de ingang. Desinfecterende gel op meerdere plaatsen in de zaal, inclusief papieren handdoekjes. Mondkapjes in overvloed aanwezig. Afhankelijk van lokale richtlijnen wel of niet verplicht. Bij opdrachten waar we dicht bij elkaar staan altijd verplicht.
  • Visuele en mondelinge toelichting van de Corona regels voor aanvang van de training én bij de introductie van elke opdracht.
  • Alle materialen die we gebruiken desinfecteer ik in het zicht van de deelnemers.
  • Brainstormen rondom een flip-over in subgroepen? Dan liggen er gedesinfecteerde stiften klaar en moet een halve cirkel gevormd kunnen worden waar mensen 1,5 meter afstand houden.

CORONA VEILIGHEIDSREGELS & AANGEPASTE VOORWAARDEN

Resumé: Wij hebben besloten om het per situatie of project te bekijken. Elk individueel teamlid van Traineroo is vrij om zijn of haar eigen keuze daarin te maken. Zo heeft mijn collega deze week één training geannuleerd en een andere training gewoon door laten gaan. Een keuze gebaseerd op urgentie van de training, locatie en tijdsduur. Wel hebben we afgesproken om één lijn te hanteren in de maatregelen die we hanteren ALS we trainingen geven. Die maatregelen gaan over de veiligheid van deelnemers en trainers. Ook hanteren we aangepaste annulerings- en betalingsvoorwaarden. We willen immers NIET dat iemand een training volgt omdat ze sowieso de volle mep moeten betalen aan annuleringskosten. En tot slot bieden we natuurlijk ook fantastische alternatieven aan.

Benieuwd naar onze COVID-19 / Corona Maatregelen? Bekijk ze hier!

 

 

 

Dit vind je misschien óók interessant...

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.