De beste worden in elke branche komt neer op

William Training
5 of 6 basis principes

De meeste mensen gaan de wereld in en proberen dan overal goed in te worden. Het gevolg is dat ze middelmatig in het meeste worden en nooit ergens van wereldklasse in.

De beste worden in elke branche komt neer op goed worden in de basis. De zogenaamde basisprincipes.

Er zijn namelijk niet honderden basisprincipes waar jij echt goed in moet worden om zo de beste in jouw industrie te worden. Zo kan het wellicht lijken, maar dit is niet het geval.

Vaak komt het neer op een handjevol. 5 of 6 basisprincipes. Deze principes maken alle verschil en zijn cruciaal voor succes. De kunst is om deze voor jezelf te gaan ontdekken en je hierop te focussen.

Zo kun je de beste worden in een paar gebieden, in plaats van middelmatig in het meeste.

De basisprincipes ontdek je door first principle thinking

Laten we simpel beginnen. Stel je voor dat je een snackbar bezit. Wat is er dan voor nodig om deze te laten slagen? Een manier om dit te ontdekken is door het zogenaamde ‘‘first principle thinking’’ toe te passen.

Dit principe komt vanuit de wetenschap en wat je hierbij doet is vaststellen wat je zeker weet.

Wat weet je zeker?

Dus stel je voor dat je een snackbar hebt, wat weet je dan zeker? Een voor de hand liggend basis principe is dat het eten goed moet zijn.

Als het eten niet lekker is zullen je klanten niet terugkomen. Daarnaast is de prijs belangrijk en de locatie van je snackbar. Vriendelijke service en een hygiënische schone zaak gaan je ook helpen.

Als je deze 5 basis principes (kwaliteit, prijs, locatie, service en hygiëne) goed doet, heb je een goede kans van slagen. Deze simpele maar cruciale basisprincipes worden vaak over het hoofd gezien omdat ze zo simpel zijn.

Een leider heeft andere basisprincipes

Als je een leider bent dan gelden er andere principes. Als leider moet je zelf een goed voorbeeld zijn, keuzes durven maken, de koers van een organisatie kunnen bepalen, talent aannemen en een prettige cultuur in stand houden.

Als je deze basisprincipes in stand houdt heb je een goede kans van slagen.

Daarnaast is het cruciaal om te leren hoe je in flow komt.

Wat doe je als spreker?

Als spreker moet je uitzonderlijk goed worden in het zo simpel mogelijk uitleggen van menselijke problemen en vervolgens daarvoor de oplossingen bieden.

Daarnaast moet je een publiek kunnen inschatten om zo de waarde zo goed mogelijk over te brengen.

Als laatste kan je werken aan intonaties, handgebaren en mijn positie op een podium. Als je deze dingen goed doe en als de inhoud van mijn trainingen een hoge waarde hebben, dan heb je de kans om een spreker van wereldklasse te worden.

William Hummel traineroo productiviteit
Functies met impact

In een trainingsbedrijf zijn er ontzettend veel taken die ik kan doen.

Een aantal hiervan zijn: Boekhouding, e-mailen, factureren, kleurenschema’s bedenken, marketing & sales, netwerken, onderhandelen, onderzoek & ontwikkeling, planning, strategie, publieke profielen onderhouden, reizen, training geven en een website onderhouden.

Welke taken hebben de meeste impact

Van al die belangrijke taken zijn er, voor mijn bedrijf, 3 het allerbelangrijkst en dat zijn: Marketing & sales (zonder klanten geen bedrijf), onderzoek & ontwikkeling (als mijn trainingen goed zijn dan is dat mijn beste reclame) en het geven van trainingen.

Alle overige taken moeten wel gebeuren maar ze hebben minder impact en zijn daarom geen prioriteit. De kunst is om je meest scherpe momenten van de dag te besteden aan de meest belangrijke taken.

Hoe ontdek je deze basisprincipes voor jezelf?

De basisprincipes verschillen voor iedereen. De kunst is om ze te gaan ontdekken en ze te masteren.

De meest eenvoudige manier is om iemand te vragen die er goed in is. 

Dit is wat ik heb gedaan bij sprekers. Ik sleepte ze nog net niet van het podium af maar ik ging, zo vaak als ik kon na afloop naar de spreker toe en als hij goed was dan gaf ik hem mijn oprechte complimenten en vervolgens vroeg ik wat hij dacht dat belangrijk was aan een goede spreker worden.

Ontdek voor jezelf wat jouw belangrijkste taken zijn en focus je hierop. Verwijder of minimaliseer de rest.

Op deze manier ontdekte ik mijn belangrijkste basisprincipes en ging ik me alleen hier nog maar op richten. Goed worden in het ontdekken en uitvoeren van de belangrijkste taken is één van de redenen waarom ik mijn leven heb kunnen veranderen.

Dit vind je misschien óók interessant...

Reageer op dit artikel

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.