Ontspannen kun je leren

10 TIPS VOOR MEER ONTSPANNING

Uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat 1 op de 3 mensen meer stress ervaart sinds de uitbraak van het coronavirus. Bij jongeren is dit zelfs 40%. Een beetje stress is niet erg. Sterker nog, er zijn mensen die juist veel beter presteren onder (gezonde) druk. Bij stress komen er stofjes vrij die je hart sneller laten kloppen en ervoor zorgen dat er meer bloed naar je spieren gaat. Dat maakt je alert en zorgt ervoor dat je tijdelijk beter kunt presteren.

De boog kan niet altijd gespannen zijn

In deze tijd van onzekerheden over gezondheid en financiën ervaren mensen meer stress. Met als resultaat dat we in een soort overlevingsstand raken. Normaal helpt een gedeelte van de hersenen je om logisch te redeneren en na te denken over jezelf. Bij stress werkt dit deel minder goed. Je hebt sneller een kort lontje, gaat minder bewegen en ongezonder eten. Die ongezonde leefstijl verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. En kan een trigger zijn voor een burn-out (lees hier meer over burn-out triggers). De boog kan echter niet altijd gespannen zijn. Het is belangrijk om je af en toe te kunnen ontspannen. Dit draagt bij aan een betere gezondheid en meer (werk)plezier. Ontspannen zijn is geen karaktereigenschap, iedereen kan het leren. Oud en jong! Onze expert op het gebied van Vitaliteit, Fons van den Bemd, deelt 10 tips om te werken aan meer structureel ontspannen!

1. VIND HET JUISTE TEMPO

Kies een tempo dat bij je past. Ga niet automatisch mee in de snelheid van jouw omgeving. Is het echt een verwachting dat je binnen 5 minuten op elke e-mail reageert? Of heb je jezelf die verwachting opgelegd? Zet gerust ’s avonds je mobiele telefoon uit. En misschien zelfs de tv. Neem een vast moment om even door je ‘socials’ heen te lopen. Neem de tijd om dingen bewust langzaam te doen. Een lange wandeling maken, een lekker boek lezen of uitgebreid koken.

2. VOED DE KINDEREN ‘SLOW’ OP

Kinderen hebben het anno 2020 soms belachelijk druk. En dat heeft ook invloed op jou.  Bekijk de agenda van de kinderen en schrap wat onbelangrijk is. Het klinkt misschien raar, maar verveling is goed. Als kinderen de ruimte krijgen, gaan ze vanzelf zèlf spelletjes bedenken die vaak veel leuker zijn dan alle geplande activiteiten in hun (of jouw?) agenda.

3. NEEM TIJD VOOR HET ONTBIJT

Sta een uur eerder op om in alle rust (samen) te ontbijten. Het klinkt misschien verschrikkelijk, maar vroeger opstaan went snel. In de frisheid van de ochtend kunnen bijvoorbeeld de kinderen rustig vertellen wat ze die dag gaan doen. En jij hebt tijd om even rustig op te starten en je plan voor de dag te bepalen. Of te herzien als je er nú al onrustig van wordt.

4. VEREENVOUDIG DE TIJD

Mensen denken vaak dat ze een tekort aan tijd hebben, maar in werkelijkheid hebben ze een teveel aan taken. Schaf daarom overbodige klussen af en zet belangrijke dingen bovenaan. Valkuil: niet alle dringende zaken zijn ook echt belangrijk! Een schreeuwende baas hoeft niet meteen een antwoord en een uitpuilende wasmand hoeft niet onmiddellijk leeg. Daarna is het de kunst om één ding tegelijk te doen. Dat is een stuk efficiënter en het geeft rust.

5. PLAN EEN LAAT-MAAR-WAAIEN-DAG

Perfectionisme maakt het leven nodeloos ingewikkeld. Daarom moeten mensen zich volgens de simplify-methode zoveel mogelijk ontdoen van de mythe van een ideaal leven. Plan daarom af en toe bewust een niet-perfecte dag. Trek kleren aan die niet bij elkaar passen, vraag om hulp en beantwoord vragen met ‘Weet ik niet’. Deze expres succes loze dagen kunnen heel ontspannend werken.

6. GA IN GEDACHTEN OP VAKANTIE

Zie het voor u: een wit zandstrand met palmbomen. Hoor het ruisen van de zee, voel het branden van de zon. Wie af en toe fantaseert over een ontspannen vakantie, of in gedachten teruggaat naar een plek waar het mooi en rustig was, voelt zich eerder ontspannen en vrolijk.

7. BEWEEG DAGELIJKS EEN HALF UUR

Elke dag een flinke wandeling maken of een eindje fietsen geeft een voldaan gevoel. Het is goed voor de doorbloeding , het ontspant de spieren en zorgt bovendien voor een goede nachtrust. Kies wel een sport die bij je past. Ga niet joggen als je daar een hekel aan hebt: de motivatie verdwijnt dan heel snel.

8. HOU EEN STRESSDAGBOEK BIJ

Iedereen schiet om verschillende redenen en op verschillende momenten in de stress. Om te ontdekken waar bij jou de oorzaak van spanning ligt, is het handig om een stressdagboek bij te houden. Schrijf elke dag op wanneer er stress was. Zo ontstaat inzicht in patronen die soms makkelijk te doorbreken zijn.

9. ONTSPAN HET HELE LICHAAM

Neem af en toe de tijd om alle spieren te ontspannen. Ga op je rug liggen en sluit je ogen. Bal je vuisten en adem diep in. Adem uit en laat tegelijkertijd je vuist weer los. Voel de spanning wegvloeien. Trek daarna je schouders op en voel de spanning, laat alles weer zakken bij de uitademing. Ga zo alle spieren van het hele lichaam af.

10. GENIET VAN HET GOEDE

Aan het eind van de dag zijn mensen geneigd om te piekeren over wat er allemaal misging. In plaats van te genieten van wat er goed ging! Toch is het heel prettig om soms eens na te gaan wat allemaal wel gelukt is. Loop voor het slapen gaan in gedachte nog even de dag door en sta stil bij leuke, grappige, ontroerende of vrolijke momenten.

 


 

Heb je moeite met ontspannen? Of zelfs verschijnselen van een burn-out? Traineroo werkt samen met de Vitaliteitsgroep. Neem contact met Fons van den Bemd, expert op het gebied van Vitaliteit en Werkplezier!

Dit vind je misschien óók interessant...

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.