Pak ze maar eens flink aan!

training-leadership-confrontation-reflection

Je moet ze wel flink confronteren, hoor Niño.
Vertel ze maar eens haarfijn hoe het zit.
Echt, confronteer ze maar stevig.
Haal ze maar door de wasstraat.
Het is nodig.

Wat besteed jij als leider uit wat je zelf te doen hebt?

Thea is manager logistiek van een groot ziekenhuis. Ze heeft contact opgenomen omdat ze graag met haar team stappen wil zetten in het klantgerichter werken. Gastvrijheid staat hoog op de agenda van het ziekenhuis.

Ze moeten zich bewust worden van hun gedrag en hoe dat overkomt op o.a. de patiënten, bezoekers en ook de collega’s van andere teams en divisies. Want soms kan het echt niet hoor. Zitten ze met elkaar te pauzeren in de hal, of rijden ze met oortjes in op hun karren door de gangen naar muziek te luisteren. En we moeten alles ook goed borgen, niet dat het iets eenmaligs is.’

En hoe is het voor jou om te confronteren?’’ vraag ik.

Hoe bedoel je?

Nou, is dat makkelijk voor je, of juist lastig?

Eh, nou als ik eerlijk ben, vind ik dat best lastig eigenlijk.

Dus moet ik dat dan maar voor je doen?’’

Ja, graag‘ zegt ze met een grote grijns.’

We lachen er allebei smakelijk om.

Ze zucht: ‘Nee, dat klopt eigenlijk niet.

En de teamleiders? Spreken die mensen aan?

Nou, veel te weinig. Maar ja, dat begrijp ik wel. Die staan meer in hun teams dan erboven. Die moeten elke dag met elkaar werken, de sfeer moet wel goed blijven.

Ik wil best met je team werken’ zeg ik, ‘waarbij ik wel eerst een tijdje met jou wil werken rondom dit thema om je leiderschap verder versterken. En dan kunnen we daarna kijken of eventuele vervolgstappen nog nodig zijn.

Dat zou fijn zijn.

 


 

Als facilitator (of coach) moet ik alert zijn om niet de klus van een ander te gaan proberen te fixen, dat iemand iets ‘uitbesteedt’ aan mij wat de ander eigenlijk zelf te leren heeft. Daarmee dien ik de ander niet, en ook mezelf niet. De oplossing van een ‘probleem’ zit (zeker) niet altijd in een ‘teamtraining’.

Reflectievragen:

  • De volgende keer wanneer je bijvoorbeeld een team training organiseert, neem dan een moment van reflectie of dat wat je wilt uitbesteden iets is waar je eigenlijk zelf wat in te leren hebt. Hoe ga jij jouw eigen ontwikkeling in leiderschap organiseren?
  • Wat besteedt iemand aan jou uit, neem jij aan omdat je zo graag de ander helpt, maar is eigenlijk iets wat de ander zelf te leren heeft? Hoe ga je de taak teruggeven?

Dit vind je misschien óók interessant...

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.