Alle trainers hebben ermee te maken: je ontmoet elke dag weer nieuwe mensen. Het verbinden met deelnemers tijdens een training is een fundamenteel onderdeel van het leerproces. Het gebruik van de naam wanneer je iemand aanspreekt draagt bij aan dit gevoel van verbinding en betrokkenheid. Maar als je zoveel mensen voorbij ziet komen, hoe onthoud je dan al die namen? Nu met het faciliteren van online trainingen is dat een stuk gemakkelijker. De naam staat immers bij het videobeeld van de deelnemer. Maar tijdens een fysieke training is dat toch anders. Dus… komen de naambordjes weer op tafel? Of zijn er andere manieren om de namen van deelnemers (snel) in je geheugen te prenten?
Waarom is naamgebruik zo belangrijk tijdens een training?
Dale Carnegie zei ooit: “A person’s name is to that person, the sweetest, most important sound in any language.” Het gebruik van de naam van een deelnemer is belangrijk. Naamgebruik maakt de interactie meer persoonlijk en draagt bij aan een gevoel van verbondenheid. Jij bent belangrijk voor mij. Ik heb je gezien! Het gebruik van de naam zorgt er ook voor dat je tijdens een training gemakkelijk de aandacht in de groep kunt verdelen. “Wat is jouw beeld daarbij Erik?” zal eerder tot een reactie leiden dan de vraag “Hoe kijken jullie daar tegenaan?”. Als je vragen stelt zonder specifiek een deelnemer te adresseren zal je merken dat vaak dezelfde personen jouw vraag beantwoorden. Dat draagt niet bij een een gezonde groepsdynamiek. En bovendien mis je daardoor waardevolle inzichten van de wat minder expressieve deelnemer.
Namen onthouden, hoe doe je dat dan? De één is daar ongelooflijk goed in, de ander vindt het echt lastig om al die namen te onthouden. Maar zelfs als je het lastig vind kun je er beter in worden. Door te oefenen. En het is de moeite waard. Volgens Bill Clinton – hij staat erom bekend dat hij altijd namen onthoudt – kan iedereen het leren. Je hoeft er dus niet genetisch goed bedeeld voor te zijn. Je hoeft er niet eens aanleg voor te hebben. Namen onthouden kun je leren door te oefenen. Bill Clinton hanteert hiervoor een (best voor de hand liggende) methode, bestaande uit drie stappen.
A person’s name is to that person, the sweetest, most important sound in any language.
1. Luister aandachtig tijdens de ontmoeting
Het is er bij mij vroeger echt in geramd: als trainer ben je ruim voor aanvang van de training aanwezig. Zodat alles, tenminste een half uur voordat je de 1e deelnemer verwacht, klaar staat. Hiermee zorg je ervoor dat je bij het verwelkomen (da’s wat anders dan ontvangen) van de deelnemers ruimte in je hoofd hebt om de eerste stap in te vullen: aandachtig luisteren. Dat half uurtje koffie-ontvangst is misschien wel het belangrijkste moment van jouw hele training. Wanneer je iemand verwelkomt, zorg dan dat je erbij bent. Fysiek én mentaal. Niet bezig zijn met je telefoon. Niet in de rondte kijken. Focus op de ander is jouw enige prioriteit op dat moment. Je moet je op dat moment bezighouden met de voor jouw meest relevante informatie voor het faciliteren van een goede training: de naam van de ander!
2. Registreer de persoon met aandacht en link dat aan de naam
Bij het registeren van een persoon gaat het niet alleen op het moment waarop deze zijn/haar naam uitspreekt. Het gaat om het hele moment; luister aandachtig, maak oogcontact, let op hoe je elkaar de hand geeft (ik geloof dat we dat ooit weer mogen…). Misschien zijn er zelfs bijzondere kenmerken die je opvallen. Is het een lastige naam? Vraag gerust hoe je de naam goed uitspreekt. Dat geeft jou de mogelijkheid om de naam 2 a 3 keer te herhalen zonder jezelf belachelijk te maken.
Alle informatie die je nu registreert en in je hoofd linkt aan de naam gaan jou helpen om deze naam gedurende de training gemakkelijk te onthouden. Hoe lang duurt deze ‘registratie’? Soms 10 seconden en een andere keer misschien wel 10 minuten. Let in alle gevallen op het registreren van opvallende informatie, bijvoorbeeld;
- Deze persoon heeft een bril
- Deze persoon geeft een hele stevige handdruk
- Deze persoon heeft een ‘Franse’ naam
- Deze persoon bruist van de energie
3. HERHAAL DE NAAM
Je kunt jouw geheugen een handje helpen door de naam een aantal keer te herhalen. Terwijl iedereen meekijkt en luistert? Dat kan, maar het kan ook iets subtieler. Loop een rondje langs de deelnemers en noem de namen in je hoofd op. Als je het ‘stil’ doet kun je de geregistreerde gegevens (bril, handdruk etc.) nog een keer voorbij laten komen. En soms doe ik er ook gewoon heel open over. Dan zeg ik als iedereen zit en we van start gaan “Goed, eens kijken wat mijn ‘herinner de namen-score’ vandaag is!”. Op dat moment neemt nog niemand het jou kwalijk als je een naam vergeten bent en juist omdat die mensen hun naam nog een keer herhalen is de kans groter dat je ze nu (wel) onthoudt.
En dan de overtreffende trap in geheugentraining: hoe gaaf is het waneer je tijdens een volgende trainingsdag een aantal weken later de namen nog weet? Bam… een geweldige start van je trainingsdag waarmee je gegarandeerd respect oogst. Lastig? Nee hoor. Herhaal de namen gedurende de dag regelmatig. Ook de dagen erna, als je terugdenkt aan de groep. Laat de mensen (en hun gegevens) nog een keer voorbij komen.
Dus wat mij betreft geen naamkaartjes meer. Wel op tijd naar bed. Goed voorbereid zijn. Met volle aandacht mijn deelnemers verwelkomen. En luisteren, heel goed luisteren. Het mag duidelijk zijn dat dit niet alleen van toepassing is tijdens trainingen, maar bij elke (eerste) kennismaking. Want vanuit oprechte verbinding wordt alles gemakkelijk. En bovendien een stuk leuker!
Wil je jouw trainingsvaardigheden (nog) verder ontwikkelen? Bekijk onze Train-de-Trainer trainingen eens, wij bieden deze aan op drie verschillende niveaus!