Over ‘BURN-OUT PREVENTIE & LEIDERSCHAP’
Uit ervaring weten we dat leidinggevenden de signalen van een burn-out bij medewerkers vaak niet op tijd herkennen. Met alle gevolgen van dien. Voor de medewerker én de organisatie. Burn-out is beroepsziekte nummer 1. Met een gemiddeld landelijk ziekteverzuim-percentage van 4% houdt ongeveer 25% het totaal aantal verzuimdagen verband met psychische klachten, overspannenheid of burn-out. Gelukkig besteden organisaties tegenwoordig steeds meer aandacht besteden aan het thema vitaliteit op de werkvloer. Het kunnen herkennen van signalen van een burn-out kan veel ellende voorkomen.
We zijn ons als managers niet altijd even goed bewust van ons aandeel in werkstress bij de medewerkers. Doordat we vergeten dat mensen nu eenmaal geen strategie maar wel gedrag kopiëren geven we vaak onbewust het verkeerde voorbeeld. Veel stressklachten ontstaan vanuit miscommunicatie, verkeerde verwachtingen en foutieve interpretaties. Dit is het gevolg van niet verbonden zijn met de ‘mens’ achter de medewerker. Er is te weinig acceptatie en begrip. Wanneer dit uitblijft stevent iemand snel af op een beleving van te hoge werkdruk. Hij of zij komt daarmee in een negatieve spiraal waardoor de medewerker te veel (en te vaak) stress ervaart. Om tijdig in te kunnen grijpen is het belangrijk om signalen van stress en een burn-out te kunnen herkennen!
Tijdens de ééndaagse workshop ‘Burn-out Preventie en Leiderschap‘ leer je signalen vroegtijdig te (h)erkennen en krijg je tips en tools om in te grijpen. Hiermee beperkt je het emotioneel leed van medewerkers en voorkom je langdurig ziekteverzuim. Meer weten? Neem direct contact met ons op voor meer informatie.
Leerdoelen, onderwerpen. Lekker praktisch om te weten. Maar hoe ervaren onze deelnemers onze trainingen en workshops in Vitaliteit & Werkplezier eigenlijk? Lees hieronder een selectie van ervaringen van deelnemers die een training of workshop in Vitaliteit hebben gevolgd.
De workshop Vitaliteit | Verlangen naar Gezonde Werkdruk heeft ons een beter inzicht gegeven over werkstress en het belang van mindset daarin. Wat vind je belangrijk en hoe reageer je op situaties? Wanneer je als mens goed in je vel zit, goede (werk)keuzes hebt gemaakt en een positieve mindset hebt zul je minder werkstress ervaren. Daarnaast was het erg verbindend om met elkaar deze workshop te doen omdat je elkaar beter leert kennen op gevoelige onderwerpen. Dit draagt bij aan meer begrip voor elkaar!
Fons wist iedereen tijdens de workshop Vitaliteit – Verlangen naar Gezonde werkdruk goed te betrekken en de workshop interactief te houden. De opbouw in diepgang en confrontatie gedurende de workshop was duidelijk voelbaar. Waarbij veiligheid van een ieder gewaarborgd bleef. Hoe moeilijk is het om oordeel-loos en oprecht geïnteresseerd te luisteren, complimenten te geven en ontvangen en te focussen op zaken die goed gaan ipv op zaken die niet goed gaan?
Alle stoelen waren bezet bij de workshop, waarom heeft iedereen het toch zo druk de laatste tijd? Door allerlei werkvormen kwamen we er achter dat je daar voor een deel ook zelf debet aan bent. De coaches stelden ons hele goede vragen naar aanleiding van een tweegesprek waarin we oprecht en open naar de ander moesten luisteren en alleen vragen mochten stellen. In alle veiligheid werden er hele persoonlijke dingen verteld door de deelnemers. Krachtig en kwetsbaar, een hele bijzondere workshop die zeker navolging verdient!
Burnout happens when you avoid being human for too long…
Niet helemaal wat je zoekt? Bekijk onze andere trainingen in de categorieën “Vitaliteit” en “Team & Samenwerking“. Of neem contact met ons op om de ideale training en learning journey te bespreken, aansluitend bij de leerdoelen van jouw team. Wij adviseren je graag!